ZMMS

Zagrebački maketarsko modelarski savez

Najava – Kup Zagreb 2017.


12. Kup Zagreb je pred nama i to 27. svibnja. Kao i posljednje dvije godine će se održati u Studentskom centru u Zagrebu. Pozivamo sve maketare da nam se pridruže. Makete od ove godine možete prijaviti i putem interneta na prijave.zmms.hr

Ove godine jedna od posebnih kategorija je posvećena 75.-oj obljetnici formiranja partizanskog zrakoplovstva NOVJ. Uz ovu kategoriju je pripremeljena i posebna nagrada, poklon bon za trgovinu Cro Hobby. Također, počasni gost natjecanja će biti Milivoj Boroša koji će svakom nagrađenom natjecatelju u ovoj kategoriji pokloniti svoju potpisanu knjigu “Vihor života”.

Milivoj Boroša rođen je u Zagrebu 11. rujna 1920. godine. Umirovljeni pukovnik Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, u svom je burnom životu bio narednik u vojsci Kraljevine Jugoslavije, pilot-navigator u zrakoplovstvu NDH, letač Luftwaffea koji je s hrvatskom posadom prebjegao Sovjetima, a potom i svjetski rekorder u padobranskim skokovima. U zrakoplovu Luftwaffea bombardirao je u siječnju 1942. njemačku kolonu u Rusiji, da bi u lipnju iste godine, avionom Dornier Do-17z, preletio Sovjetima. Ispitivao ga je zloglasni šef tajne policije Lavrentij Berija, a Hitler mu je potpisao osmrtnicu. U prosincu 1943. postao je borac Prvog jugoslavenskog samostalnog odreda u SSSR-u da bi već mjesec dana kasnije bio imenovan komesarom čete i nedugo zatim unaprijeđen u čin pješadijskog potporučnika.

Ukoliko okolnosti budu dopuštale, biti će organiziran okrugli stol u trajanju cca sat vremena gdje ćete moći sjesti i porazgovarati s gosp. Boroša osobno i saznati možda i neke nepoznate stvari o burnom životu koji je proveo.

Od shopova i prodavača, dolazak su potvrdili:

  1. Cro Hobby
  2. Carta Magica
  3. DreamKit – Mađarska

Za sve one koje dolaze izvan Zagreba