ZMMS

Zagrebački maketarsko modelarski savez

11. Kup Zagreb


U subotu, 28. svibnja 2016., u impozantnom prostoru Francuskog paviljona Studentskog centra na Savskoj cesti 25 u Zagrebu održan je 11. “Kup Zagreb” u organizaciji Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza i Maketarskog kluba “David Schwarz”.

U natjecateljskom dijelu Kupa nastupilo je više od sto maketara iz Hrvatske – Zagreb, Osijek, Split, Rijeka, Pula, Karlovac, Sisak, Mali Lošinj, Varaždin, Slavonski Brod, Zadar i Nova Gradiška – te Austrije, Slovenije, Mađarske i BiH. Izložili su makete civilnih i vojnih zrakoplova i vozila, brodova, SF-vozila i svemirskih brodova, figure, vinjete kao i posebno zapažene diorame, tj. umanjene prikaze objekata i ljudi u prirodnom okolišu.

Najboljim radom proglašena je maketa Rolanda Vlahovića Warspite ” iz RijekE. Od domaćih klubova najuspješniji su bili članovi MK “Zeppelin” iz Rijeke osvojivši u natjecateljskom dijelu najveći broj odličja, dok je od inozemnih klubova najbolja bila ekipa IPMS Austrija .

Uz natjecateljski dio, posjetitelji su mogli vidjeti nekoliko vrlo zanimljivih popratnih manifestacija: izložbu ratnih fotografija Karlovački modelarI u Domovinskom ratu, memorijalnu izložbu maketa Ivice Aranze, u povodu Dana branitelja grada Zagreba. Posebno zapažena bila je izložba radova maketara iz IPMS Austrije.

Organiziran je i tradicionalni sajam na kojem su maketari i posjetitelji mogli kupiti i razmijeniti makete, maketarski alat i pribor.

Ovogodišnji Zagrebački maketarski kup održan je uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te uz potporu Uprave SC.