ZMMS

Zagrebački maketarsko modelarski savez

7. FAZ – Festival autića Zagreb


Diecast sekcija maketarskog kluba “David Schwarz” iz Zagreba, okupljena oko tematskog internetskog foruma www.autici.net, organizirala je već sedmo službeno međunarodno okupljanje sakupljača modela automobila, od prošle godine poznato pod nazivom FAZ – Festival autića Zagreb. Na druženju u prostorijama Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza (Voćarska 71) u Zagrebu, u subotu 13. lipnja, sudjelovati su kolekcionari i ljubitelji modela automobila iz svih dijelova Hrvatske: Zagreba, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Splita, Novog Vinodolskog, Trogira, Dubrovnika, Rijeke, Virovitice i Bjelovara, kao i gosti iz Slovenije, Srbije, Austrije, B i H, Mađarske i Francuske. Posjetitelji su mogli razgledati tematsku izložbu modela u raznim omjerima, a zainteresirani maketari kupiti ili prodati alat i opremu potrebnu za ovaj zanimljivi hobi. 
Glavne teme ovogodišnjeg skupa, koji je održan uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, bile su šezdesete obljetnice dvaju legendarnih i popularnih automobila – Citroëna DS, (poznatog kao ‘žaba’), te Fiata 600, odnosno Zastave 750 – nezaboravnog ‘fiće’. Oba su modela bila prisutna u svim omjerima, uključujući, dakako, i 1:1, a pored njih bilo je izloženo i nekoliko zanimljivih i lijepih oldtimera. 
Pored više od 100 kolekcionara i oko petstotinjak posjetitelja, susretu kolekcionara prisustvovali su predstavnici Vijeća gradske četvrti Gornji grad-Medvešćak, Nada Boban i Luka Šimurina te predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Madeleine Wolf i Mirko Banjeglav.

 

http://www.zagreb.hr/UserDocsImages/Tehnicka%20kultura/Autici_net_2015/Autici_net_010_mala.jpghttp://www.zagreb.hr/UserDocsImages/Tehnicka%20kultura/Autici_net_2015/Autici_net_05_mala.jpghttp://www.zagreb.hr/UserDocsImages/Tehnicka%20kultura/Autici_net_2015/Autici_net_02_mala.jpg