ZMMS

Zagrebački maketarsko modelarski savez

10. Kup Zagreba


U subotu, 30. svibnja 2015,  u galerijskom  prostoru Studentskog centra na Savskoj cesti 25 održan je 10.Kup Zagreb u organizaciji Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza i Maketarskog kluba “David Schwarz”.

U natjecateljskom dijelu nastupilo je preko sto maketara iz Zagreba, Osijeka,Splita, Rijeke, Pule, Karlovca, Siska, Malog Lošinja,Varaždina,Slvonskog Broda,Zadra i Nove Gradiške te Austrije, Slovenije, Mađarske i Rusije. Izložili su makete civilnih i vojnih zrakoplova i vozila, brodova, SF vozila i svemirskih brodova, figure, vinjete te posebno zapažene diorame, tj. umanjene prikaze objekata i ljudi u prirodnom okolišu. 

Najboljim radom na ovogodišnjem Kupu proglašena je maketa”Četiri preleta” koju je izradio Marijan Rojko iz Zagreba a po izboru posljetitelja iz kategorije brodovi“ SMS Szent Istvan“ autora Jablanka Kranjčeca iz Sv Nedjelje. Od domaćih klubova najuspješniji su bili članovi MK “Slavoljub Penkala”  koji su u natjecateljskom dijelu osvojili najveći broj odličja. Najuspješnija junuiorska  ekip je ekipa MMK Savica s ukupno osvojenih  pet  odličja a od inozemnih klubova najuspješnija je bila ekipa IPMS Austrija s osvojena tri odličja. 

Uz samo natjecanje posjetitelji su mogli vidjeti nekoliko popratnih manifestacija kao što je izložba ratnih fotografija 145. brigade Zagreb-Dubrava,  memorijalna izložba karikatura Ivice Aranze,izložba plakata i fotografija s devet do sada  održanih kupova ,te povodom Dana branitelja grada Zagreba izložba maketa na temu  domovinskog rata s predstavljanjem UMBDR te  posebno zapaženu izložbu radova maketara iz IPMS Austrije. Organiziran je i tradicionalni sajam na kojem su maketari i posjetitelji mogli kupiti i razmijeniti makete, maketarski alat i pribor. 

Ovogodišnji Zagrebački maketarski kup održan je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a svečano ga je otvorila gospođa  Davorka Lenac, stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.