ZMMS

Zagrebački maketarsko modelarski savez

9. Kup Zagreb 2014


U subotu, 24. svibnja 2014., u prostoru Elektrostrojarske obrtničke škole na Selskoj cesti 82 održan je 9. zagrebački maketarski kup u organizaciji Zagrebačkog maketarsko-modelarskog saveza i njenih članica.

U natjecateljskom dijelu nastupilo je preko stotinu maketara iz Zagreba, Rijeke, Pule, Osijeka, Slavonskog Broda, Karlovca, Siska, Varaždina i Nove Gradiške te susjednih zemalja a najviše iz Slovenije. Izložili su makete civilnih i vojnih zrakoplova, vozila, brodova, SF vozila, figure, vinjete te posebno zapažene diorame, tj. umanjene prikaze objekata i ljudi u prirodnom okolišu.Najboljim radom na ovogodišnjem Kupu proglašena je maketa “U BOOT 552” koju je izradio Roland Vlahović iz Rijeke. Od domaćih klubova najuspješniji su bili članovi MK “Slavoljub Penkala” te MAKOS iz Osijeka , koji su u natjecateljskom dijelu osvojili najveći broj odličja. Najuspješnija juniorska ekipa bila je MMK Savica s ukupno osvojenih 4 odličja.

Uz samo natjecanje posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu maketa posvećenu poznatom hrvatskom konstruktoru zrakoplova gospodinu Rudolfu Fiziru te rano preminulom maketaru Ivici Aranzi iz Pule. Veliki interes natjecatelja i posjetitelja privukla je organizirana tribina „Susret s pilotima MIG-a 21“ na kojoj su o svom profesionalnom razvoju i dužnostima koje obavljaju u eskadrili borbenih zrakoplova na bazi Pleso, govorili zapovjednik eskadrile pukovnik Željko Ninić i satnik Saša Turk pilot uz iscrpno odgovaranje na pregršt pitanja prisutnih.Organiziran je i tradicionalni sajam na kojem su maketari i posjetitelji mogli kupiti i razmijenjivati makete, maketarski alat i pribor.Organizatori su prikupljenu natjecateljsku kotizaciju namijenili kao financijsku pomoć za dvije obitelji s poplavljenih područja u Slavoniji.

Ovogodišnji Zagrebački maketarski kup održan je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a svečano ga je otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Davorka Lenac, stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.Svake godine ZMMS kao organizator ove manifestacije od posebnog interesa za grad Zagreb podiže ljestvicu uspješnosti pa vjerujemo da će i jubilarni 10. Kup organizacijski podignuti na još višu razinu.

{extravote 40}